Setkání vedení poslaneckých klubů sociálně demokratických stran

1. 3. 2017 | Od roku 2015 se z iniciativy německé SPD každoročně koná konference představitelů poslaneckých klubů sociálně demokratických stran evropské osmadvacítky. Ta letošní se minulý týden uskutečnilo v Berlíně a Poslanecký klub ČSSD na ní zastupoval jeho místopředseda Roman Váňa.

Konferenci zahájil Thomas Oppermann, předseda poslanecké frakce SPD v Bundestagu. Zmínil zásadní výzvy, kterým nyní Evropa čelí a zdůraznil nutnost přijetí razantnějších opatření, která budou reagovat na bouřlivý vývoj bezpečnostní a politické situace. Ne náhodou bylo prvním ze tří jednacích bloků téma Progresivní strany v časech vzestupu populismu. „Je to téma, které silně rezonuje i u nás v České republice. Naši zahraniční partneři sledují vzestup miliardáře Babiše a srovnávají ho se situací z nedávné historie v Itálii, kde se chopil moci mediální magnát Berlusconi,“ vzpomenul Roman Váňa. Zástupci evropských sociálně demokratických stran si vyměňovali zkušenosti ze střetů s populisty. Tak jako u nás se i v ostatních zemích potýkají s tím, že populistické strany získávají přízeň voličů podbízivými, ale na druhý pohled bezobsažnými programy. „Právě v této době je pro sociální demokracii nejdůležitější přesvědčit, že reálná řešení problémů líbivá politika populistů nezajistí,“ upozornil Roman Váňa.

Dalšími diskuzními bloky byly Nová architektura evropské bezpečnosti a Boj s nerovnostmi a budoucnosti Evropské unie. „Nejzajímavější částí konference z mého pohledu byly zprávy jednotlivých delegátů z jejich zemí. Tak například kolegyně z Belgie vylíčila svoji osobní zkušenost s teroristickými útoky, zástupce maďarské sociální demokracie se s námi podělil o přímou praxi s populistickým režimem v jejich zemi,“ dodal Roman Váňa.

Foto: #ProgressiveEurope / @JacobUndAlex

DPZ_PE_00 DPZ_PE_E_01