R. Váňa přijal T. Oppermanna, šéfa frakce SPD v Bundestagu

6. 4. 2017 | V Poslanecké sněmovně přijal Roman Váňa, místopředseda Poslaneckého klubu ČSSD, Thomase Oppermanna, předsedu frakce SPD v Bundestagu. Setkání navázalo na debatu, kterou od konce loňského roku vedou zástupci německé SPD, české ČSSD, zastoupení Nadace Friedricha Eberta v Praze a Masarykovy demokratické akademie o možnostech zintenzivnění programového a politického dialogu mezi oběma stranami. O posílení spolupráce mezi ČSSD a SPD jednali opakovaně i předsedové obou stran.

Diskutovalo se o styčných bodech spolupráce při přípravě na parlamentní volby v obou zemích a možné výměně zkušeností. Největší část jednání se vedla o současné migrační krizi v Evropě. „Česká republika se nezříká odpovědnosti na společném řešení uprchlické krize, tvrdíme však, že pomáhat lidem se musí především přímo v regionech, kde k problémům dochází. I když se na společném názoru v této chvíli ve všem neshodneme, vyměnili jsme si stanoviska a chápeme jeden druhého,“ uvedl Roman Váňa po setkání. Debata se dále dotkla například i nastupující digitalizace průmyslu a s tím spojené dopady, související s vývojem pracovního trhu a jeho restrukturalizací.

Česko-německá spolupráce partnerských sociálně demokratických stran bude pokračovat navazujícím setkáním v Berlíně, které proběhne v červnu tohoto roku.

meet-vana-oppermann-01 meet-vana-oppermann-02